Minimum Viable Product (MVP)

Een Minimum Viable Product (MVP) is een concept uit de agile ontwikkeling waarbij het minimum aan functionaliteiten wordt gebouwd die nodig zijn om het productidee te testen bij de doelgroep. Het idee hierachter is om zo snel mogelijk feedback te krijgen van gebruikers en dit te gebruiken om het product verder te ontwikkelen.

Feedback van gebruikers is key

Bij het vernieuwen of verbeteren van een website, kan een MVP worden gebruikt om te zorgen dat de website zo snel mogelijk live gaat en de gebruikers de mogelijkheid krijgen om feedback te geven. Hierdoor kan de website sneller worden aangepast aan de eisen en wensen van de gebruikers. Als Scrum Product Owner zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om zorgvuldig de impact en de te verwachten voordelen van de gewenste aanpassingen te beoordelen, om zo de juiste prioriteit vast te stellen. Dit leidt ertoe dat iedere ontwikkelsprint zo veel mogelijk waarde toevoegt.

Stap voor stap

Als de website bijvoorbeeld een nieuwe navigatie, een nieuw ontwerp en een nieuwe zoekfunctie moet krijgen, kun je als Product Owner in plaats van alles in één keer te bouwen en te implementeren, de website lanceren met alleen de nieuwe navigatie en het nieuwe ontwerp en later een nieuwe zoekfunctie toegevoegen. Dit stelt de organisatie in staat om er voor te zorgen dat de gebruikers toch snel kunnen beschikken over een website met vernieuwde navigatie en ontwerp, terwijl de zoekfunctie nog verbeterd kan worden.

Sneller (en) beter

Door het gebruik van een MVP, kan de website dus sneller worden gelanceerd, kan de gebruiker sneller feedback geven en kan de website sneller worden verbeterd. Hierdoor kan de website sneller aan de eisen en wensen van de gebruikers worden aangepast.

Digitalezorggids.nl Voorbeeld Minimum Viable Product (MVP) | PGO Review systeem


Digitalezorggids.nl | Voorbeeld Minimum Viable Product (MVP) | PGO Review systeem