Interactie-ontwerp

Interactie-ontwerp, ook wel user interface (UI) design genoemd, is het proces van het ontwerpen van hoe een gebruiker interacteert met een website of een app. Het gaat hierbij om de layout, navigatie, knoppen, formulieren en andere interactieve elementen die een gebruiker tegenkomt tijdens het gebruik van de website of app.

Doel

Het doel van interactie-ontwerp is om de gebruikerservaring zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te maken. Dit betekent dat het ontwerp zo moet zijn dat de gebruiker zich gemakkelijk kan oriënteren op de website, kan vinden wat hij zoekt en snel zijn doelen kan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van duidelijke calls-to-action, het gebruik van visuele hiërarchie en door het creëren van een consistente gebruikersinterface.

Methodieken

Om het interactie-ontwerp te ontwikkelen, kan er gebruik worden gemaakt van verschillende methoden zoals gebruikersonderzoek, het maken van wireframes en prototypes, usability testing en het analyseren van gebruikersdata. Door deze methoden te gebruiken, kan er een beter inzicht worden verkregen in hoe gebruikers de website gebruiken en wat er verbeterd kan worden.

Onmisbaar

Kort samengavat, het interactie-ontwerp is een belangrijk aspect (en eigenlijk onmisbaar) bij het vernieuwen of verbeteren van een website omdat het helpt de gebruikerservaring te verbeteren, de gebruiker te leiden door de website en het geeft zowel het ontwikkelteam als de stakeholders een helder overzicht van hoe de website eruit gaat zien. Het is de basis voor het visueel ontwerp.

Digitalezorggids.nl Voorbeeld van een interactie-ontwerp | PGO's uitgelegd


Digitalezorggids.nl | Voorbeeld van een interactie-ontwerp | PGO's uitgelegd