06-46187487. "/>
Michiel Schokking

Freelance Product Owner | Zorg & Wetenschap

Haal de juiste expertise in huis voor jouw uitdagende digitale transformatie-project.

Freelance Product Owner | Zorg & Wetenschap

Maak van je online ambities werkelijkheid met een ervaren Product Owner en Transitie Manager die effectief de brugfunctie verzorgt tussen organisatie en IT bij complexe verandertrajecten in Zorg & Wetenschap. Met altijd een frequente toets bij de eindgebruikers om optimaal in te kunnen spelen op veranderingen en actuele wensen. Zo ben je verzekerd van heldere communicatie met alle stakeholders en een soepel verloop van het project met een agile aanpak die zo veel mogelijk waarde toevoegt. Met bewezen succes en goede referenties sta ik klaar om je te helpen. Neem contact op via telefoon of app me op 06-46187487.

Succesvolle schakel tussen business en IT

Product Owner Expertise - Michiel Schokking

Laat een ervaren Scrum Product Owner de (door)ontwikkeling van jouw website realiseren. Zo ben je verzekerd van heldere communicatie met alle stakeholders en een soepel verloop van het project met een agile aanpak die zo veel mogelijk waarde toevoegt.

Gerealiseerde projecten in Zorg en Wetenschap

Michiel Schokking Product Owner Amsterdam - Patientenfederatie Nederland - digitalezorggids.nl
Patientenfederatie Nederland - digitalezorggids.nl
Digitalezorggids.nl is een een initiatief van Patientenfederatie Nederland en is gids in het landschap van digitale zorg. Het is gericht op:

 • Het verschaffen van inzicht in de meerwaarde van digitale zorg
 • Het helpen kiezen bij ieders persoonlijke situatie uit de best passende digitale diensten en producten
 • Het activeren van zo veel mogelijk gebruikers

 • Aanleiding

  De herontwikkeling was nodig omdat Patientenfederatie Nederland de digitale zorg hoog op de agenda heeft staan en de digitale zorg als een hulpmiddel ziet voor meer eigen regie, beter zelfmanagement en gemak. Wanneer dit wordt waargemaakt leidt dit tot betere kwaliteit van leven en meer inzicht in eigen zorg en mogelijkheden en dus beter passende zorg.

  Opdracht

  Voorafgaand aan de vernieuwing van digitalezorggids.nl bestond behoefte aan een onafhankelijke blik om goed onderbouwd te kunnen weergeven welke opties er voor Patientenfederatie Nederland waren om digitalezorggids.nl voor de lange termijn succesvol in de markt te zetten.

  Aanpak

  Om die reden werd gekozen om het project te starten met een Discovery Sprint. Samen met de belangrijkste interne en externe stakeholders zijn tijdens die sprint huidige status, risico's, pluspunten, pijnpunten en oplossingsrichtingen in kaart gebracht. Dat heeft geleid tot een heldere strategie, een eerste interactie-concept met bijbehorend ontwerp, technische vereisten en inzicht in de impact op de organisatie. Deze uitkomsten vormden de basis voor het bepalen van het Minimum Viable Product (MVP).

  Resultaat

  Samen met haar leden brengt de Patientenfederatie in kaart welke digitale zorgproducten en -diensten het meest worden gebruikt. Met die informatie verwerkt in digitalezorggids.nl kunnen mensen op basis van hun eigen zorg- en gezondheidscontext informatie inwinnen.

  Zo vinden zij op de website verhalen en gebruikers ervaringen van lotgenoten, de meest gebruikte en relevante apps en middelen en tips voor verantwoord en onafhankelijk gebruik van deze digitale middelen. Daarnaast kunnen zij PGO's (Persoonlijke gezondheidsomgevingen) vergelijken, op basis van wat zij belangrijk vinden.

  PGO's zijn toepassingen waarin je je medische gegevens kunt ophalen en beheren, die je kunt koppelen met wearables (zoals fitbits) en waarmee je zorgafspraken met zorgverleners kunt organiseren. In een 2e fase is een review mogelijkheid voor PGO-producten aan de website toegevoegd.

  Hiermee krijgt elke PGO gebruiker een uitnodiging van de PGO om deze te kunnen reviewen. Naast het reviewen kan een leverancier er voor kiezen een aantal aanvullende vragen te stellen om met de antwoorden zijn product te verbeteren.

  Digitalezorggids.nl vernieuwd

  Referentie

  Titia Lekkerkerk
  Manager Producten en Diensten Patientenfederatie Nederland

  "Het afgelopen jaar heeft Michiel onze nieuwe productstrategie van digitalezorggids.nl vertaald naar een waardevol ontwerp en scenario voor groei. Met als resultaat een prachtige nieuwe website! Met een uitbouw van functionaliteiten en frequente toets bij de eindgebruikers speelt Michiel goed in op de behoeften en constante verbetering van de site."  Michiel Schokking Product Owner Amsterdam - Nederlands Kanker Instituut
  NKI - Nederlands Kanker Instituut Amsterdam
  Het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam vormt met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) 1 organisatie met ieder een eigen website. In aansluiting op de in 2019 vernieuwde AVL-website is in 2020 de NKI-website vernieuwd. De belangrijkste redenen om de website van het NKI te vernieuwen waren:

 • De behoefte aan een gebruiksvriendelijk platform voor de redactie waarmee een optimale online ervaring aan gebruikers kon worden geboden
 • Duidelijk verantwoording kunnen afleggen over wat er met kankeronderzoek is bereikt en hoe, en welk kankeronderzoek er op dit moment loopt
 • Excellente onderzoekers aantrekken door hen online te overtuigen dat NKI de beste plek is om te werken
 • Nieuwe fondsen aantrekken door de mogelijkheden om te doneren en contact opnemen te optimaliseren

 • NKI website vernieuwd

  Referentie

  Henri Van Luenen
  Director of Operations Netherlands Cancer Institute

  "Tijdens het noodgedwongen nieuwe werken op afstand in 2020, wist Michiel zowel regie als teamspirit goed vast te houden met een prachtig resultaat! Zijn ervaring en persoonlijke aanpak met korte lijnen tussen ons webburo en mij als opdrachtgever hebben er voor gezorgd dat dit project soepel, op tijd en binnen budget is opgeleverd."


  Michiel Schokking Product Owner Amsterdam - OLVG
  Het gefuseerde OLVG ziekenhuis
  Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam Oost en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam West zijn op 1 juni 2015 gefuseerd. De naamgeving van de nieuwe organisatie is OLVG geworden, met 2 locaties; Oost en West. Dit was de aanleiding voor ontwerp en realisatie van een nieuwe gezamenlijke website die naadloos aansluit bij de vernieuwde OLVG-organisatie en processen. Factoren die mede aanleiding waren om 1 gezamenlijke website voor OLVG te realiseren waren:

 • De lancering van 1 nieuw ziekenhuis-merk
 • De nieuwe positionering uitstralen
 • De nieuwe digitale mogelijkheden voor optimale beleving en responsiveness
 • Het optimaliseren van de vindbaarheid van speerpunten, diensten en informatie
 • 1 centrale bron van informatie (voor OLVG locatie Oost en OLVG locatie West)
 • Integratie van subsites
 • Zoveel mogelijk communiceren vanuit 1 merk en domein (olvg.nl)

 • OLVG website vernieuwd

  Referentie

  Tessa Scheffer
  Manager Marketing en Communicatie OLVG

  "Michiel heeft ons geholpen om ons ziekenhuis ook digitaal te integreren. Op zeer professionele wijze heeft hij zowel de interne organisatie als externe partners door het project heen geloodst. Met zijn brede kennis van online, focus op kwaliteit en gestructureerde aanpak hield Michiel iedereen scherp. Nieuwsgierig naar het resultaat? Zie OLVG.nl!"


  E-commerce projecten

  Michiel Schokking E-commerce Product Owner - Vindmijnwijn.nl
  E-commerce platform Vindmijnwijn.nl
  Vindmijnwijn.nl is een E-commerce platform (waar ik mede-oprichter en eigenaar van ben) met een aanbod van ruim 50 wijnwinkels met topposities in Google en waar je als klant kan bestellen bij meerdere winkeliers tegelijk.

  Opdracht en aanpak

  De opdracht van Vindmijnwijn.nl is helder: verhoog de conversie (omzet). Als aanpak is er voor gekozen om het project te starten met een Discovery workshop. Samen met de belangrijkste stakeholders is de waardepropositie opnieuw onder de loop genomen en is een klantreis-analyse uitgevoerd. Op die manier zijn belangrijke inzichten opgehaald die geleid hebben tot een heldere strategie en een vernieuwd (bij gebruikers getoetst) ontwerp. Deze uitkomsten vormden de basis voor het bepalen van het Minimum Viable Product (MVP).

  Ontwerp preview Vindmijnwijn.nl mobiel | E-commerce

  Resultaat

  Eind juni 2023 is de vernieuwde E-commerce website live gegaan, die dankzij de geoptimaliseerde klantreis tot hogere conversie moet gaan leiden. Het vernieuwde platform draagt in belangrijke mate bij aan de missie van Vindmijnwijn.nl, n.l. de meest toonaangevende online en mobiele marktplaats zijn voor de handel in ambachtelijke wijnen.  Michiel Schokking Product Owner - KPN Zakelijke Markt
  KPN Zakelijke Markt

  Het vernieuwde E-commerce platform van KPN Zakelijke Markt heeft dankzij de nieuwe 'look & feel' en geoptimaliseerde klantreis tot hogere conversie geleid en de klanttevredenheid vergroot. Ook de verbeterde storelocator om KPN-verkooppunten eenvoudiger online te vinden heeft hier aan bijgedragen.

  De vernieuwde website KPN-zakelijk - 2008

  Referentie

  Aart Jan Schouten
  Manager Portals - Consument en Zakelijk KPN

  "Michiel heeft zich bewezen als deskundig, helder communicerend en professioneel internet project manager, die begrijpt waar mijn business en eindgebruikers behoefte aan hebben. Hij komt zijn afspraken na en weet multi-disciplinaire teams optimaal in te zetten. De vernieuwde website van KPN Zakelijke Markt die Michiel met zijn team heeft neergezet heeft geleid tot significant hogere omzet, lagere servicekosten en een verhoogde klanttevredenheid en loyaliteit."


  Mobiliteit

  Als Product Owner gevestigd in de regio Amsterdam, voer ik opdrachten uit voor bedrijven door heel Nederland. Van Groningen, Utrecht en Breda tot Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem of Amsterdam.

  Certificeringen

  -Professional Scrum Product Owner (PSPO1)
  -Professional Scrum Master (PSM1)
  -Management of Portfolios (MoP)
  -Managing Successful Programs (MSP)
  -Managing Successful Projects (Prince2)

  Ben je op zoek naar een deskundige Product Owner voor jouw uitdaging? Neem contact met mij op via whatsapp of bel 06-46187487.

  Als ervaren professional zet ik mijn passie in om samen met betrokken partijen een blijvend en innoverend succes te realiseren. Met behulp van een Agile-aanpak en nadruk op snelle en efficiente levering van waardevolle online producten en diensten.


  Bekijk voor meer projecten mijn portfolio overzicht van succesvol gerealiseerde digitale transformaties.  Wil je meer weten over de mogelijkheden om van jouw project een succes te maken? Neem contact met mij op en vertel over je digitale uitdaging!


  De voordelen van werken met Michiel

  Brugfunctie tussen business en IT
  Duurzame werkbare oplossingen
  Effectieve aansturing scrum teams
  Goede referenties
  Ervaring met leveranciersselectie
  Succesvolle organisatietransitie
  Resultaat gedreven sprints


  Over Michiel

  Even voorstellen: Ik ben Michiel Schokking, een ervaren freelance Product Owner met als specialisatie het realiseren van complexe websites en online platforms inclusief bijbehorende organisatie-veranderingen. Met ruim 20 jaar werkervaring heb ik gewerkt voor organisaties in de commerciele- en semi-publieke sector. Mijn missie: samen met stakeholders een toekomstbestendig en waardevol succes realiseren.

  Verbindende rol Development en Business

  Als Product Owner fungeer ik als een cruciale schakel tussen de development partij en de business. Met mijn agile aanpak en heldere communicatie met alle stakeholders zorg ik voor een soepele (door)ontwikkeling van de website en tegelijkertijd focus ik op het maximaliseren van de toegevoegde waarde daarvan.

  Vertalen van wensen naar user stories

  Samen met de stakeholders zorg ik ervoor dat de wensen correct worden vertaald naar concrete user stories die in het product backlog worden geplaatst. Na prioritering en verfijning van de user stories gaat het scrum team aan de slag met ontwerp en ontwikkeling. Door middel van korte ontwikkel-iteraties en het testen met echte eindgebruikers, stelt de organisatie zich in staat om snel in te spelen op nieuwe behoeften en een optimale gebruikerservaring te realiseren. Op deze manier kunnen de wensen effectief worden omgezet van user stories naar waardevolle resultaten voor zowel organisatie als eindgebruikers.

  Resultaat gedreven sprints

  Tijdens tweewekelijkse sprints worden er nieuwe functionaliteiten opgeleverd die jouw website naar een hoger niveau tillen. Als Product Owner vervul ik een belangrijke rol in dit proces door ervoor te zorgen dat de opgeleverde items grondig worden getest voordat ze worden vrijgegeven in de productieomgeving. Ik bewaak voortdurend de voortgang en het budget. Samen met het team verzamel ik waardevolle feedback van stakeholders aan het einde van elke sprint. Op basis hiervan worden de prioriteiten voor de volgende sprint bepaald, waardoor we blijven streven naar continue verbetering van de website.

  De juiste keuzes maken

  Het nemen van moeilijke beslissingen is onvermijdelijk bij het bepalen van de juiste volgorde van backlog-items. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om nauwkeurig de impact en verwachte voordelen van elk item te beoordelen, om zo een weloverwogen prioriteit te bepalen. Op deze manier kunnen we de beschikbare middelen efficient inzetten en de maximale waarde realiseren voor het product en de belanghebbenden.


  Product Owner Zorg & Wetenschap | Top 5 taken  Veelgestelde vragen | Product Owner

  Hoe ga je als Product Owner om met veranderende eisen en prioriteiten tijdens een project?

  Impact op project, planning en middelen onderzoek je als Product Owner in samenspraak met het team en belanghebbenden. Vervolgens wordt de wens samen met de stakeholders geprioriteerd op basis van waarde en bijdrage aan het uiteindelijke doel van het product.

  Welke methodes en/of frameworks pas je als Product Owner toe en waarom?

  Het scrum-framework is geschikt bij complexe vereisten vanwege de iteratieve ontwikkeling. In het geval van een hoge mate van onzekerheid is agile scrum handig om snel te kunnen leren en aanpassen o.b.v. feedback op een MVP (een eerste levensvatbare iteratie van het product). Het Kanban-framework is ideaal voor taken met een langere doorlooptijd en een continue stroom aan werk-items. Soms is een hybride aanpak het meest geschikt.

  Hoe meet je de voortgang van een project als Product Owner?

  Voortgang wordt gemeten aan de hand van de voltooide product backlog-items en de geleverde waarde voor de klant.

  Hoe ga je om met feedback van gebruikers?

  Feedback van gebruikers moet worden verzameld, geanalyseerd en gebruikt om verbeteringen aan het product aan te brengen.

  Hoe bepaal je de juiste releaseplanning voor een product?

  De juiste releaseplanning wordt bepaald door de prioriteiten, de capaciteit van het team en de verwachtingen van stakeholders.

  Hoe bevorder je innovatie binnen het productontwikkelingsteam?

  Innovatie kan worden bevorderd door een cultuur te verzorgen waarin ideeen worden aangemoedigd, prototyping wordt aangemoedigd en risico's worden beheerst.

  Hoe manage je risico's in een productontwikkelingsproject?

  Risico's worden gemanaged door ze te identificeren, te beoordelen en passende maatregelen te nemen om ze te verminderen of te elimineren.

  Hoe selecteer je de juiste KPI's (Key Performance Indicators) voor een product?

  Het selecteren van de juiste KPI's hangt af van de doelstellingen van het product en kan onder andere betrekking hebben op gebruikerstevredenheid, omzetgroei en gebruikersaantallen.

  Hoe ga je om met veranderende marktomstandigheden als Product Owner?

  Om te reageren op veranderende marktomstandigheden, moet je flexibel zijn, snel kunnen aanpassen en de productstrategie herzien indien nodig.

  Hoe stel je een effectieve visie op voor het product?

  Een effectieve visie voor het product wordt geformuleerd door de lange-termijndoelen en de waardepropositie voor klanten duidelijk te definiƫren.

  Hoe overtuig je belanghebbenden van de waarde van productbeslissingen?

  Belanghebbenden kunnen worden overtuigd door het presenteren van feitelijke gegevens, kosten-batenanalyses en het aantonen van de positieve impact op bedrijfsdoelstellingen.

  Hoe bewaak je de kwaliteit van het product als Product Owner?

  De kwaliteit van het product wordt bewaakt door het stellen van duidelijke acceptatiecriteria voor backlog-items, regelmatige tests en het verzamelen van feedback.

  Hoe ga je om met scope creep (het steeds uitbreiden van projectvereisten) als Product Owner?

  Scope creep kan worden beheerst door wijzigingsverzoeken zorgvuldig te beoordelen en alleen diegene te accepteren die echt waarde toevoegen aan het product.

  Hoe betrek je gebruikers bij het productontwikkelingsproces als Product Owner?

  Gebruikers kunnen worden betrokken door middel van gebruikersonderzoek, feedbacksessies en het regelmatig testen van productincrementen.

  Hoe ga je als Product Owner om met verschillende belanghebbenden met uiteenlopende verwachtingen?

  Een ervaren Product Owner start met een goede stakeholderanalyse. Communiceert pro-actief, is transparant en neemt tijd voor individuele gesprekken met belangrijke stakeholders om diepgaand inzicht te krijgen in hun doelen en zorgen. Als Product Owner zorg je voor draagvlak door belanghebbenden te betrekken bij besluitvorming, te streven naar win-win situaties en ervoor te zorgen dat ieders stem wordt gehoord.

  Hoe definieer je als Product Owner succes voor een product?

  Als na toetsing van het product blijkt dat het product bijdraagt aan de strategische doelen van het bedrijf en voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de gebruikers en actief gebruikt wordt.

  Wat het verschil tussen Project Manager en Product Owner?

  Een Project Manager richt zich op het beheren van projecten, zoals planning, middelen en risicobeheer. Een Product Owner daarentegen is verantwoordelijk voor de productvisie, het beheren van de productbacklog en het maximaliseren van waarde voor de klant binnen een agile ontwikkelingsproces zoals Scrum.


  De kernwoorden van mijn diensten zijn

  Online visie, agile, Zorg, Wetenschap, stakeholders, website briefing, doelgroepen, gewenste resultaten, kernboodschap, discovery workshop, MVP (minimum viable product), huisstijl, UX en grafische elementen, koppelingen, organisatie-veranderingen, prototype, content migratie, beeldmateriaal, zoekmachine optimalisatie (SEO), planning en budget, brugfunctie, ontwikkelsprints, fun, team, acceptatie testen, go-live, eigendomsrechten en hosting.


  Meer weten of wil je direct een Product Owner gerelateerde opdracht plaatsen?


  https://schok.com/expertise.html  Freelance Product Owner - Expertise

  Expertise

  Haal de juiste expertise in huis

  Freelance Product Owner - Doeltreffende aanpak

  Doeltreffende aanpak

  Ervaring met Agile werkwijze

  Freelance Product Owner - Verbinding

  Verbinding

  Verbind stakeholders en eindgebruikers

  Freelance Product Owner - Goede referenties

  Goede referenties

  Succesvol track record