Freelance Product Owner
Uitdagend digitaliseringsproject? Bel of app me! Haal het maximale uit jouw project met de juiste expertise.
Freelance Product Owner
Realiseer je digitale transformatie ambities met een ervaren Product Owner en Transitie Manager die effectief de brugfunctie verzorgt tussen organisatie en IT bij complexe verandertrajecten. Met altijd een frequente toets bij de eindgebruikers om optimaal in te kunnen spelen op veranderingen en actuele wensen. Zo ben je verzekerd van heldere communicatie met alle stakeholders en een soepel verloop van het project met een agile aanpak die zo veel mogelijk waarde toevoegt. Succesvol trackrecord en goede referenties. Bel/app 06-46187487
Succesvolle schakel tussen business en IT
Maximaliseer je online succes met een ervaren Product Owner die effectief de brugfunctie verzorgt tussen business en IT. Op basis van een agile aanpak die zo veel mogelijk waarde toevoegt per sprint. Die zorgt voor een soepel verloop van de (door)ontwikkeling en focust op direct contact tussen eindgebruikers en de organisatie, waardoor er inzicht wordt verkregen in resultaten en de klantervaring continu geoptimaliseerd wordt.
Website projecten gerealiseerd

Patientenfederatie Nederland - digitalezorggids.nl
Digitalezorggids.nl is een initiatief van de Patientenfederatie Nederland en is een gids in de digitale gezondheidszorg. Het richt zich op het bieden van inzicht in:
Aanleiding
De Patientenfederatie beschouwt digitale gezondheidszorg als een hulpmiddel voor verhoogde zelfregie en gemak, wat zou moeten leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven en meer inzicht in persoonlijke zorg en mogelijkheden. De bestaande website digitalezorggids.nl leverde niet de gewenste resultaten en was toe aan vernieuwing.
OpdrachtVoor de vernieuwing van digitalezorggids.nl was er behoefte aan een onafhankelijke evaluatie om de beste opties voor een succesvolle lange-termijn positionering van digitalezorggids.nl te bepalen.
AanpakOm goed onderbouwd te kunnen weergeven welke opties er voor Patientenfederatie Nederland waren om digitalezorggids.nl voor de lange termijn succesvol in de markt te zetten is het project gestart met een Discovery Sprint. Daarbij zijn huidige situatie, risico's, voordelen, uitdagingen en oplossingsrichtingen in kaart gebracht. Dit resulteerde in een duidelijke strategie, een interactie-concept, technische vereisten en inzicht in de impact op de organisatie. Deze uitkomsten vormden de basis voor het bepalen van het Minimum Viable Product (MVP).
Resultaat 1e fase (MVP)Met informatie van haar leden, verzamelt de Patientenfederatie gegevens over de meest gebruikte digitale gezondheidsproducten en -diensten. Op digitalezorggids.nl kunnen mensen informatie vinden op basis van hun gezondheidscontext, zoals verhalen en ervaringen van lotgenoten, relevante apps en middelen en tips voor verantwoord en onafhankelijk gebruik. Ook kunnen ze PGO's (Persoonlijke Gezondheidsomgevingen) vergelijken op basis van persoonlijke voorkeuren.
Resultaat 2e faseIn een tweede fase is de mogelijkheid om PGO-producten te reviewen toegevoegd aan de website. Leveranciers kunnen hierdoor aanvullende vragen stellen en hun product verbeteren op basis van antwoorden. Elke PGO-gebruiker wordt uitgenodigd om een review achter te laten.

Referentie
Titia Lekkerkerk
Manager Producten en Diensten Patientenfederatie Nederland
"Het afgelopen jaar heeft Michiel onze nieuwe productstrategie van digitalezorggids.nl vertaald naar een waardevol ontwerp en scenario voor groei. Met als resultaat een prachtige nieuwe website! Met een uitbouw van functionaliteiten en frequente toets bij de eindgebruikers speelt Michiel goed in op de behoeften en constante verbetering van de site."

NKI - Nederlands Kanker Instituut Amsterdam
Het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) vormen samen 1 organisatie, met elk hun eigen website. In 2020 werd de website van het NKI vernieuwd, na de renovatie van de AVL-website in 2019. De hoofdredenen voor de renovatie van de NKI-website waren:

Referentie
Henri Van Luenen
Director of Operations Netherlands Cancer Institute
"Tijdens het noodgedwongen nieuwe werken op afstand in 2020, wist Michiel zowel regie als teamspirit goed vast te houden met een prachtig resultaat! Zijn ervaring en persoonlijke aanpak met korte lijnen tussen ons webburo en mij als opdrachtgever hebben er voor gezorgd dat dit project soepel, op tijd en binnen budget is opgeleverd."

Het gefuseerde OLVG ziekenhuis
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam Oost en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam West fuseerden op 1 juni 2015 en vormden de nieuwe organisatie OLVG, met locaties in Oost en West. Dit leidde tot de ontwikkeling en lancering van een nieuwe gezamenlijke website die naadloos aansluit bij de vernieuwde OLVG-organisatie. De motivatie om 1 website voor OLVG te realiseren omvatte:

Referentie
Tessa Scheffer
Manager Marketing en Communicatie OLVG
"Michiel heeft ons geholpen om ons ziekenhuis ook digitaal te integreren. Op zeer professionele wijze heeft hij zowel de interne organisatie als externe partners door het project heen geloodst. Met zijn brede kennis van online, focus op kwaliteit en gestructureerde aanpak hield Michiel iedereen scherp. Nieuwsgierig naar het resultaat? Zie OLVG.nl!"

Amsterdam Woont
De website van Amsterdamwoont.nl is een samenwerkingsverband tussen woningmarktpartijen en gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam, gericht op het bevorderen van nieuwbouwwoningen. Aan de hand van een aantal verzorgde discovery-workshops is het doel om het platform uit te breiden en de nummer 1 nieuwbouwsite van de regio te worden vastgesteld. Inzichten zijn verzameld om de beste klantreis voor verschillende doelgroepen te bepalen en om precies te bepalen wat het platform moest bereiken.
Referentie
Niek Verveen
Voorzitter Nieuwbouwplatform Amsterdam Woont
"Om de juiste keuzes te kunnen maken voor de inhoud en werking van de uit te breiden site naar de regio heeft Michiel ons in 2 interactieve sessies met onze stakeholders geholpen om een helder beeld te krijgen van de wensen, behoeftes en meest optimale gebruikerservaring van de (nieuwe) eindgebruikers. To-the point en zeer verhelderend. Een echte aanrader."
E-commerce projecten

E-commerce platform Vindmijnwijn.nl
Vindmijnwijn.nl is een E-commerce platform (waar ik co-eigenaar van ben) met een aanbod van ruim 50 wijnwinkels met topposities in Google en waar je als klant kan bestellen bij meerdere winkeliers tegelijk.
Opdracht en aanpak
De opdracht van Vindmijnwijn.nl is helder: verhoog de conversie (omzet). Als aanpak is er voor gekozen om het project te starten met een Discovery workshop. Samen met de belangrijkste stakeholders is de waardepropositie opnieuw onder de loop genomen en is een klantreis-analyse uitgevoerd. Op die manier zijn belangrijke inzichten opgehaald die geleid hebben tot een heldere strategie en een vernieuwd (bij gebruikers getoetst) ontwerp. Deze uitkomsten vormden de basis voor het bepalen van het Minimum Viable Product (MVP).

Resultaat
Eind juni 2023 is de vernieuwde E-commerce website live gegaan, die dankzij de geoptimaliseerde klantreis tot hogere conversie moet gaan leiden. Het vernieuwde platform draagt in belangrijke mate bij aan de missie van Vindmijnwijn.nl, n.l. de meest toonaangevende online en mobiele marktplaats zijn voor de handel in ambachtelijke wijnen.

KPN Zakelijke Markt
De vernieuwde webshop van KPN Zakelijke Markt heeft dankzij de geoptimaliseerde klantreis tot hogere omzet geleid en de klanttevredenheid vergroot. Ook de verbeterde storelocator om KPN-verkooppunten eenvoudiger online te vinden heeft hier aan bijgedragen.

Referentie
Aart Jan Schouten
Manager Portals - Consument en Zakelijk KPN
"Michiel heeft zich bewezen als deskundig, helder communicerend en professioneel internet project manager, die begrijpt waar mijn business en eindgebruikers behoefte aan hebben. Hij komt zijn afspraken na en weet multi-disciplinaire teams optimaal in te zetten. De vernieuwde website van KPN Zakelijke Markt die Michiel met zijn team heeft neergezet heeft geleid tot significant hogere omzet, lagere servicekosten en een verhoogde klanttevredenheid en loyaliteit."
Werkgebied Nederland
Als Product Owner gevestigd in de regio Amsterdam, voer ik opdrachten uit voor bedrijven door heel Nederland. Van Groningen, Utrecht en Breda tot Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem of Amsterdam.
Certificeringen
-Professional Scrum Product Owner (PSPO1)
-Professional Scrum Master (PSM1)
-Managing Successful Projects (Prince2)
-Managing Successful Programs (MSP)
-Management of Portfolios (MoP)
Ben je op zoek naar een deskundige Product Owner voor jouw uitdaging? Neem contact met mij op via whatsapp of bel 06-46187487.
Als ervaren professional zet ik mijn passie in om samen met betrokken partijen een blijvend en innoverend succes te realiseren. Met behulp van een Agile-aanpak en nadruk op snelle en efficiente levering van waardevolle online producten en diensten.
Bekijk voor meer projecten mijn portfolio overzicht van succesvol gerealiseerde toekomstbestendige websites.
Wil je meer weten over hoe jouw project succesvol kan worden? Neem contact met mij op en licht je digitale uitdaging toe.
De voordelen van werken met Michiel
Over Michiel
Even voorstellen: Ik ben Michiel Schokking, een ervaren freelance Product Owner met als specialisatie het realiseren van complexe websites en online platforms inclusief bijbehorende organisatie-veranderingen. Met ruim 20 jaar werkervaring heb ik gewerkt voor organisaties in de commerciele- en semi-publieke sector. Mijn missie: samen met stakeholders een toekomstbestendig en waardevol succes realiseren.
Verbindende rol Development en Business
Als Product Owner fungeer ik als een cruciale schakel tussen de development partij en de business. Met mijn agile aanpak en heldere communicatie met alle stakeholders zorg ik voor een soepele (door)ontwikkeling van de website en tegelijkertijd focus ik op het maximaliseren van de toegevoegde waarde daarvan.
Vertalen van wensen naar user stories
Samen met de stakeholders zorg ik ervoor dat de wensen correct worden vertaald naar concrete user stories die in het product backlog worden geplaatst. Na prioritering en verfijning van de user stories gaat het scrum team aan de slag met ontwerp en ontwikkeling. Door middel van korte ontwikkel-iteraties en het testen met echte eindgebruikers, stelt de organisatie zich in staat om snel in te spelen op nieuwe behoeften en een optimale gebruikerservaring te realiseren. Op deze manier kunnen de wensen effectief worden omgezet van user stories naar waardevolle resultaten voor zowel organisatie als eindgebruikers.
Resultaat gedreven sprints
Tijdens tweewekelijkse sprints worden er nieuwe functionaliteiten opgeleverd die jouw website naar een hoger niveau tillen. Als Product Owner vervul ik een belangrijke rol in dit proces door ervoor te zorgen dat de opgeleverde items grondig worden getest voordat ze worden vrijgegeven in de productieomgeving. Ik bewaak voortdurend de voortgang en het budget. Samen met het team verzamel ik waardevolle feedback van stakeholders aan het einde van elke sprint. Op basis hiervan worden de prioriteiten voor de volgende sprint bepaald, waardoor we blijven streven naar continue verbetering van de website.
De juiste keuzes maken
Het nemen van moeilijke beslissingen is onvermijdelijk bij het bepalen van de juiste volgorde van backlog-items. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om nauwkeurig de impact en verwachte voordelen van elk item te beoordelen, om zo een weloverwogen prioriteit te bepalen. Op deze manier kunnen we de beschikbare middelen efficient inzetten en de maximale waarde realiseren voor het product en de belanghebbenden.
Product Owner belangrijkste taken | Top 5
Veelgestelde vragen | Product Owner
Hoe ga je als Product Owner om met veranderende eisen en prioriteiten tijdens een project?Impact op project, planning en middelen onderzoek je als Product Owner in samenspraak met het team en belanghebbenden. Vervolgens wordt de wens samen met de stakeholders geprioriteerd op basis van waarde en bijdrage aan het uiteindelijke doel van het product.
Welke methodes en/of frameworks pas je als Product Owner toe en waarom?Het scrum-framework is geschikt bij complexe vereisten vanwege de iteratieve ontwikkeling. In het geval van een hoge mate van onzekerheid is agile scrum handig om snel te kunnen leren en aanpassen o.b.v. feedback op een MVP (een eerste levensvatbare iteratie van het product). Het Kanban-framework is ideaal voor taken met een langere doorlooptijd en een continue stroom aan werk-items. Soms is een hybride aanpak het meest geschikt.
Hoe meet je de voortgang van een project als Product Owner?Voortgang wordt gemeten aan de hand van de voltooide product backlog-items en de geleverde waarde voor de klant.
Hoe ga je om met feedback van gebruikers?Feedback van gebruikers moet worden verzameld, geanalyseerd en gebruikt om verbeteringen aan het product aan te brengen.
Hoe bepaal je de juiste releaseplanning voor een product?De juiste releaseplanning wordt bepaald door de prioriteiten, de capaciteit van het team en de verwachtingen van stakeholders.
Hoe bevorder je innovatie binnen het productontwikkelingsteam?Innovatie kan worden bevorderd door een cultuur te verzorgen waarin ideeen worden aangemoedigd, prototyping wordt aangemoedigd en risico's worden beheerst.
Hoe manage je risico's in een productontwikkelingsproject?Risico's worden gemanaged door ze te identificeren, te beoordelen en passende maatregelen te nemen om ze te verminderen of te elimineren.
Hoe selecteer je de juiste KPI's (Key Performance Indicators) voor een product?Het selecteren van de juiste KPI's hangt af van de doelstellingen van het product en kan onder andere betrekking hebben op gebruikerstevredenheid, omzetgroei en gebruikersaantallen.
Hoe ga je om met veranderende marktomstandigheden als Product Owner?Om te reageren op veranderende marktomstandigheden, moet je flexibel zijn, snel kunnen aanpassen en de productstrategie herzien indien nodig.
Hoe stel je een effectieve visie op voor het product?Een effectieve visie voor het product wordt geformuleerd door de lange-termijndoelen en de waardepropositie voor klanten duidelijk te definiëren.
Hoe overtuig je belanghebbenden van de waarde van productbeslissingen?Belanghebbenden kunnen worden overtuigd door het presenteren van feitelijke gegevens, kosten-batenanalyses en het aantonen van de positieve impact op bedrijfsdoelstellingen.
Hoe bewaak je de kwaliteit van het product als Product Owner?De kwaliteit van het product wordt bewaakt door het stellen van duidelijke acceptatiecriteria voor backlog-items, regelmatige tests en het verzamelen van feedback.
Hoe ga je om met scope creep (het steeds uitbreiden van projectvereisten) als Product Owner?Scope creep kan worden beheerst door wijzigingsverzoeken zorgvuldig te beoordelen en alleen diegene te accepteren die echt waarde toevoegen aan het product.
Hoe betrek je gebruikers bij het productontwikkelingsproces als Product Owner?Gebruikers kunnen worden betrokken door middel van gebruikersonderzoek, feedbacksessies en het regelmatig testen van productincrementen.
Hoe ga je als Product Owner om met verschillende belanghebbenden met uiteenlopende verwachtingen?Een ervaren Product Owner start met een goede stakeholderanalyse. Communiceert pro-actief, is transparant en neemt tijd voor individuele gesprekken met belangrijke stakeholders om diepgaand inzicht te krijgen in hun doelen en zorgen. Als Product Owner zorg je voor draagvlak door belanghebbenden te betrekken bij besluitvorming, te streven naar win-win situaties en ervoor te zorgen dat ieders stem wordt gehoord.
Hoe definieer je als Product Owner succes voor een product?Als na toetsing van het product blijkt dat het product bijdraagt aan de strategische doelen van het bedrijf en voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de gebruikers en actief gebruikt wordt.
Wat het verschil tussen Project Manager en Product Owner?Een Project Manager richt zich op het beheren van projecten, zoals planning, middelen en risicobeheer. Een Product Owner daarentegen is verantwoordelijk voor de productvisie, het beheren van de productbacklog en het maximaliseren van waarde voor de klant binnen een agile ontwikkelingsproces zoals Scrum.
De kernwoorden van mijn diensten zijn
Online visie, agile, stakeholders, website briefing, doelgroepen, gewenste resultaten, kernboodschap, discovery workshop, MVP (minimum viable product), huisstijl, UX en grafische elementen, koppelingen, organisatie-veranderingen, prototype, content migratie, beeldmateriaal, zoekmachine optimalisatie (SEO), planning en budget, brugfunctie, ontwikkelsprints, fun, team, acceptatie testen, go-live, eigendomsrechten en hosting.
Meer weten of wil je direct een Product Owner gerelateerde opdracht plaatsen?

Expertise
Haal de juiste expertise in huis

Doeltreffende aanpak
Ervaring met Agile werkwijze

Verbinding
Verbind stakeholders en eindgebruikers

Goede referenties
Succesvol track record